LCA (ELÜLSŐ KERESZTSZALAG) OPERÀCIÓ UTÁNI REHABILITÁCIÓ


LCA (ELÜLSŐ KERESZTSZALAG) OPERÀCIÓ UTÁNI REHABILITÁCIÓ

Ligamentum Crutiatum Anterius (elülső keresztszalag) operáció utáni rehabilitáció.
A páciens 2 könyökmankóval ès brace (tèrdrögzítő) nèlkül èrkezik a kezelèsre a műtètet követő 4. napon.
Már ettől boldog vagyok! Végre egy olyan operatőr, aki szintén a pihentetés ellen szavaz, támogatva ezáltal a gyors szöveti regenerációt.
Terápiánkat nyirokflosszal indítjuk a pangó szövetközti folyadék eltakarítása érdekében. Ezt követi az FDM kezelés, mellyel a rossz szöveti adhéziókat oldjuk.
Megkapja házi feladatként otthoni gyakorlásra is, s nagy hűsítő polipokkal (kineziológiai tapasz) távozik a keringés támogatására illetve a végtag stabilitás érzetének javítàsa érdekében. 
  Hetente ellenőrzöm, hogyan halad a javulás. 
Lelkiismerettel végzi feladatait, így a műtétet követő 3. héten már mankó nélkül és 110 fokos flexios (hajlítás) és teljes extensios (nyújtás) mozgásterjedelemmel érkezik a kezelésre.
  Elkezdjük Bosu- n a páros lábbal végzett guggolásokat áfonya Flosszal. 
Néhány CD- t kell kitakarítani anterior (elől) a heg körül, illetve a térdízületi tok hátsó felszínén, végig a tibia (lábszár csont) peremén. Azokat is elnyomkodva a térdízület felszabadulttá válik, flexiós mozgásterjedelme tovább javul.
  A térdmozgató gép használata a 3. héttől fölöslegessé vált, hisz az ő térde már jóval "többet tud".
  A kèpek a legutóbbi tornánkon kèszültek, 5 hèttel az operáció után.
Látható, hogy az èp vègtag a hajlítás irányában csak néhány fokkal előzi meg az operált lábat. Ennek oka a fibula (szárkapocs csont) fejecsèn ès az ízületi tok postero - laterális (hátsó - oldalsó) rèszèn lèvő maradèk CD, melyet az elkövetkező kezelèsek alkalmával maradèktalanul megoldunk.
  A tèrd jelen pillanatban teljesen fájdalommentes a hètköznapi használatban. Sem èjszaka, sem nappal nem tünetel. Az operált terület reakciómentes.
  A heg további kezelèseket igényel. 10 hèttel a műtèt után fogjuk elkezdeni az esetleges letapadások, behúzódások oldására, melyet köpöllyel ès cross tape felhelyezèsèvel fogok vègrehajtani.

Gyógytorna, gyógytornászGyógytorna, gyógytornászGyógytorna, gyógytornász