DERÉKPANASZ


DERÉKPANASZ

A páciens évek óta tartó derékpanaszával fordult hozzám. Többféle kezelési módszerrel próbálkozott már. Az injectiókon, infúziós kúrákon és a gyógyszeres kezeléseken kívül a gyógytorna és a csontkovács sem segített véglegesen rajta.

A fájdalma a jobb oldali sacroiliacalis (SI) ízület környékére lokalizálódott, mely a gluteális területen keresztül lehúzódott a comb külső oldalán a térd ízületig.

Lokálisan kezelve a problémát némi javulást tapasztaltunk ugyan, de a fájdalom nem szűnt meg teljesen, illetve rövid időn belül újra fölerősödött.

Az Úr anamnéziséből kiderült, hogy kb. 5 évvel ezelőtt epilepsziás rohama volt. Azóta nem fekszik a bal oldalára. Innen gondolkodtam tovább. Ugyanis a koponya bal oldalán a szövet jelentősen meggyűrt állapotban volt. Ez a gyűrődés erős lenövésekkel rögzült a koponyacsonton. A szövet elmozdíthatatlan, merev, kemény tapintatú volt a jobb oldali koponyát borító kötőszövethez képest. A koponya bal oldalát kezelve, fellazítva a derékpanasz megszűnt. Azóta sem tért vissza. A páciens házi feladatként a hajas fejbőr mobilizálását kapta.

Kötőszövetes elmélet támasztja alá a kezelésem hatékonságát, ugyanis a felszíni hátsó vonalban (Superficial Back Line) bárhol kialakuló feszesség tőle távoleső területeken képes panaszt okozni. Jelen esetben is ez történt.

 

Gyógytorna, gyógytornászGyógytorna, gyógytornászGyógytorna, gyógytornász