A KÖPÖLYÖZÉSRŐL


A KÖPÖLYÖZÉSRŐL

  A köpöly, mely a „köppel” (fejecske), német szóból származik, egy, a vákuum fizikai hatását kihasználó, hagyományos, természetes gyógymód. Múltja több ezer évre tekint vissza, hisz többek között az ókori görögök, és kínaiak is használták, sőt, ősi egyiptomi ábrázolásokon is megtalálhatóak már.

  A köpöly tulajdonképpen egy kis harang alakú eszköz. Ezen kis harangok eleinte még állatok szarvából, kerámiából, vagy bambuszból, de napjainkban már üvegből, gumiból, és műanyagból készülnek. Több féle méretben is beszerezhetőek: bizonyos pontokra (például a nyaknál) csak kisebbek használhatóak, nagyobb felületeken szélesebbek is.

  A köpölyözés közben, a kezelő a bőrre helyezi a harangot/harangokat, és az adott módszerrel vákuumot hoz benne létre, majd elvégzi a kezelést. Igen ám, de annak ellenére is, hogy mindegyik ugyan azt az erőt, a vákuum szívóhatását használja ki, többféle kezelés is létezik.

  Csúsztató köpölyözés: 
  Ez talán a legelterjedtebb módszere a köpölyözésnek. A kezelést nagy bőrfelületen, olajosan végezzük. Beállítva a köpöly szívóhatását, folyamatosan mozgatva kezeljük az adott területet. 

(Érdekesség: Ha a köpöly nyoma a kezelés után fehér színű, az krónikus betegségekre; ha vörös, akkor heveny folyamatokra; ha viszont sárgás színezetű, akkor máj eredetű betegségekre utal.)

  Igaz, hogy a bőrből kifelé ható erő hat a köpölyözés során, viszont a bőrre felvitt vivőanyagok (esetemben természetes illóolajok) jobban, gyorsabban szívódnak fel az adott területen, ezzel is fokozva a kívánt hatásokat – például a borsmenta izomlazító hatását. Ennek oka egyszerű: a kezelt területnél (látványosan) vérbőség alakul ki, melynél a sejtek anyagcseréje fokozódik – így az egész keringés (vér és nyirok egyaránt) beindul, testünk méregtelenítése is a következő fokozatba kapcsol! Így szinte minden betegségre jó, erősíti az immunrendszert, és segít a narancsbőr eltűntetésében, alakformálásban is. Továbbá a vákuumhatás révén a kötőszövet “megemelése” segíti a letapadt az izmokat is fellazítani.

  Vannak állapotok, melyek fennállásának esetén nem tanácsos a köpölyözés, mint például: súlyos bőrelváltozások, bőrallergia, bőrfekély, magas láz, vérzékenység, szívelégtelenség, heveny fertőző betegségek esetén és nagyon gyenge, idős embereknél. Nem alkalmazzuk fejen, arcon, szív közvetlen közelében, valamint terhes nők esetében
.

Gyógytorna, gyógytornászGyógytorna, gyógytornászGyógytorna, gyógytornász