ÈRDEKESSÈGKÈPP


ÈRDEKESSÈGKÈPP

Engedjétek meg, hogy megosszam veletek egy kedves ismerősöm okfejtèsèt.
  Hutter Àdàm egyike azon nagyszerű szakembereknek az Oriolus - Med Oktatóközpontból, akitől volt szerencsém sokat tanulni a kötőszövetről (fascia).
A diskurzus egy baleset következményeként fennàlló gerincműtètről zajlott a facebook Fascia training csoportunkban. 3 csigolya egymáshoz rögzítèse utàn - számunkra èrtelmezhetetlen okokból - az orvos megtiltotta a páciensnek a mozgásteràpiàt. Hisz a "csapból is az folyik" manapság, hogy mozogjunk, mozogjunk, mozogjunk a minőségi ès gyors szöveti regeneráció èrdekèben.
  Erről beszèlgettek kollègàim, mikor Àdàm is bekalcsolódott a párbeszèdbe, s a következőket írta:

"A csapból is ez folyik? Néhány héttel ezelőtt még én is így gondoltam. Pár hónapja egy sportversenyen megismerkedtem egy agy- és idegsebész orvossal, akinek, mint kiderült évek óta fennálló megmagyarázhatatlan mozgásszervi panaszai voltak. A rehab szoba viccesen nézett ki, mert doktor úr hol félmeztelenül ordított a kezeim alatt, hol patakokban izzadva csinálta a fascia tréninges gyakorlatokat, tőlem pedig semmi mást nem hallottak a szemlélődők, csak, hogy még-még-még, nem állunk meg, mélyebbre, erősebben, tovább! :) Azóta tünetmentes és egyúttal a leghálásabb és a téma iránt legérdeklődőbb ember, akit valaha kezeltem. 

Ennek köszönhetően felkértek, hogy tartsak a náluk dolgozó orvosoknak előadást a fasciáról. Kb. az államvizsgára negyed annyit készültem, mint erre a szeánszra. Biokémia mesterfokon, embriológia és funkcionális anatómia gigantikus magasságokban és 80 oldalnyi friss kutatási anyag. Egyfelől egy megvalósult álom, mert mindig is arra vágytam, hogy ilyen közegben lássam a leeső állakat, másrészt annak ellenére, hogy nem vagyok izgulós típus, napokig tartó gyomorgörcs és rettegés, hogy elég vagyok-e én ahhoz, hogy ilyen közegben… Meg tudom-e védeni az álláspontomat, ha olyan érvekkel jönnek elő, amit nem is értek, amiről még soha nem hallottam, stb. Na ezzel szemben az én állam esett le. Az, hogy a kiosztott angol nyelvű kutatási anyagokat tízből kb. három értette, az kínos, de áthidalható. Az, hogy egy idő után fascia helyett sportélettani alapokat kellett átbeszélnünk, ahhoz, hogy tovább tudjunk menni a fascia témakörében, az már aggasztó! Az, hogy saját bevallásuk szerint semmi újat nem próbálnak ki, ami nem szerepel a napi rutinjukban, mert azzal kockáztatnák a felelősségre vonásukat, na az már egyenesen dühítő. Szóval be kellett látnom, hogy a rendszer nem a gyógyításra épül. Ha nem a megszokottat teszed és hibázol, jön a jogi felelősségre vonás, az életjáradék fizetés, a meghurcolás, a megrovás, az eltanácsolás. Ha felírod azt a gyógyszert, ami nagyon nem segít, de nagy bajt sem okozhat, azzal a saját seggedet véded, ha  mindemellett lefekteted a beteget, az lassú halál, nem olvassák rád, ha megmozgatod, na ott hiba csúszhat a számításba, amiben könnyű elbukni, amit meg ugyan ki akar??? Ennyi a történet összegzése! Nekem álom előadás volt, imádták, érdeklődtek, a felhők felett jártam két napig, de a biokémia helyett a felkészülés során olvashattam volna ponyvaregényt is, mert már az alapok megkapargatása is kérdés cunamikat indított el, így az idő egészét elvitte az abszolút basic szint átbeszélése. 

Tehát nem azzal van a baj, hogy nincs nyitottság, mert az megvolt mindenki részéről, tudják és érzik, hogy vannak már új dolgok, melyeket alkalmazva a tudásukat sokkal jobban ki tudnák használni és hatékonyabban tudnának gyógyítani, de a rendszer nem az ösztönzésre, hanem a szankcióra épül. Ha nem csinálsz újat, nem leszel megbüntetve, ha újdonsággal próbálkozol, akkor jó szó és dicséret helyett büntetést és elmarasztalást kaphatsz, mert ugyebár nem tartod magad a „jól bevált” irányelvekhez.  A motiváció kérdését meg ne is feszegessük!!!! :D"

  Gondolatèbresztèskèpp osztottam meg veletek. S talán kissè csitítja bennetek a sok kèrdőjelet, ellentmondást a orvos szava s a mozgàsterapeuta (ellen)vèlemènye között. Segít rátalálni a rehabilitàciós tanácsok útvesztőjèben az azt lassító, berögzült rossz protokoll és a modern, èsszel mozgató(!) felfogás közötti helyes útra.

Gyógytorna, gyógytornászGyógytorna, gyógytornászGyógytorna, gyógytornász